niedziela, 27 listopada 2011

Śniadaniowy omlet

U mnie z jajkami bywa różnie. Jajecznica sporadycznie, jajka na miękko tylko z chlebem najlepiej białym i masłem, na twardo z masakryczną ilością majonezu albo w sałatce. A omlet mogę jeść zawsze! Rożne kombinacje i wariacje!





Składniki (dla jednej osoby):
- 2-3 jajka
- plaster szynkowej
- ser żółty
- szczypiorek

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i ubijamy w między czasie przyprawiając. Na patelni rozgrzewamy margarynę i wylewamy jajka. Na pianę wrzucamy pokrojoną w kostkę wędlinę. Gdy spód będzie zarumieniony przewracamy. I znowu gdy nam się zarumieni odwracamy i od razu posypujemy serem żółtym. Trzymamy na patelni jeszcze z minutkę lub dwie aby ser się rozpuścił i smacznego!

3 komentarze:

  1. Uwielbiam omlety na śniadanie, najlepiej na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Omlet na śniadanie to świetny pomysł :) Można go jeść na wiele sposobów. Pycha ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...