niedziela, 20 listopada 2011

Mufiny z jagodami

Muffiny zrobione jeszcze przed zakupem formy. Kochana babcia zaopatrzyła mnie w nadmiar borówek amerykańskich. Wyszły boskie miękkie i wilgotne. zaskoczyło mnie ze zielone w środku borówki pościły fioletowy sok! Znalezione u niezastąpionej dorotus76


Składniki: 
- 300 g mąki 
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
- 80 g brązowego cukru 
- 150 g świeżych lub mrożonych jagód/borówek
- 1 roztrzepane jajko 
- 180 ml maślanki 
- 100 ml oleju
Mieszamy osobno suche składniki i mokre. Następnie łączymy je razem szybko mieszając i dodajemy delikatnie jagody/borówki. Jeżeli ciasto wydaje się za geste dodajemy trochę maślanki.  Rozdzielamy do foremek i do pieca na 25-30 minut w 190stopniach C. Aż do suchego patyczka. Nie wyciągamy od razu z foremek.




2 komentarze:

  1. robiłam w tym roku muffiny z borówkami, prawda że są pyszne:)?

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne te borówkowe fiolety.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...