Muffiny zrobione jeszcze przed zakupem formy. Kochana babcia zaopatrzyła mnie w nadmiar borówek amerykańskich. Wyszły boskie miękkie i wilgotne. zaskoczyło mnie ze zielone w środku borówki pościły fioletowy sok! Znalezione u niezastąpionej dorotus76
Składniki:
- 300 g mąki
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g brązowego cukru
- 150 g świeżych lub mrożonych jagód/borówek
- 1 roztrzepane jajko
- 180 ml maślanki
- 100 ml oleju
Mieszamy osobno suche składniki i mokre. Następnie łączymy je razem szybko mieszając i dodajemy delikatnie jagody/borówki. Jeżeli ciasto wydaje się za geste dodajemy trochę maślanki. Rozdzielamy do foremek i do pieca na 25-30 minut w 190stopniach C. Aż do suchego patyczka. Nie wyciągamy od razu z foremek.
robiłam w tym roku muffiny z borówkami, prawda że są pyszne:)?
OdpowiedzUsuńpyszne te borówkowe fiolety.
OdpowiedzUsuń