piątek, 30 grudnia 2011

Warstwowa sałatka z tuńczyka

Ulubiona sałatka M, w zasadzie każda sałatka z tuńczykiem jest jego ulubioną. Ważne żeby było dużo tuńczyka! Ja nie przepadam za warstwowymi sałatkami, wole mieć wszystko wymieszane. Robi się ją bardzo szybko i dla leniwców jest w sam raz. Może przyda się komuś na imprezę sylwestrową? Jakie macie plany na przywitanie Nowego Roku?


 


Składniki:
- puszka tuńczyka
- 4-5 jajek
- puszka kukurydzy
- 20dag sera żółtego
- majonez 
- sól, pieprz

Jajka gotujemy na twardo. Po ostygnięciu oddzielamy białka od żółtek i rozdrabniamy widelcem. Układamy warstwowo, każdą warstwę solimy i pieprzymy.
Od dołu:
- rozdrobnione białka
- rozdrobniony tuńczyk
- rozdrobnione żółtka
- kukurydza
- majonez
- starty na drobnej tarce żółty ser
i do lodówki na co najmniej 4 godziny żeby się przegryzło, najlepiej na całą noc.

PS: Jeżeli chodzi o gotowanie jajek to ostatnio oglądałam program Nigelli, pomimo że z jej dań może jedno na dziesięć jest zjadliwe to lubię ją oglądać. Jej sposób na jajka na twardo to 1-2 minuty gotowania a potem zdejmujemy z ognia i zostawiamy w gorącej wodzie na 10 minut. Dzięki temu żółtka nie będą miały szarozielonej otoczki a i sam środek będzie jeszcze lekko płynny.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...