Moje pierwsze podejście do domowej nutelli. Na pewno nie ostatnie. Pyszna taka domowa papka! Z innej beczki jakoś opuścił mnie nastrój świąteczny. Prezenty kupione, do domku z piernika zebrać się nie mogę :/A może to przez dzisiejszą pogodę.... Nawet weekendowy cykl "Patrol na plaży Bondi" nie pomaga.
Składniki:
- 100g orzechów laskowych ( można wymieszać laskowe z migdałami)
- niecała szklanka mleka pełnotłustego (ok.200ml)
- 1/4 szklanki mleka w proszku (ok.30g)
- 1 łyżka miodu
- 150g czekolady (mlecznej i gorzkiej, można dać w różnych częściach lub w zależności od upodobań proporcjonalnie mniej jednej w więcej drugiej)
Orzechy prażymy na patelni lub w piekarniku około 10 minut. I mielimy najlepiej na miazgę w blenderze. Mleko, mód i mleko w proszku podgrzewamy do zagotowania i odstawiamy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Jak będzie już w miarę płynna stopniowo dodajemy mleko i mieszamy. na koniec dodajemy orzechy mieszamy i przelewamy do słoika czy tez innego pojemnika. Odstawiamy do ostygnięcia.
Znalezione na piccsy.com
Poproszę o taki słój pod choinkę! :D
OdpowiedzUsuńTo ja też dopisuję się do listy oczekujących na taki pyszny prezent ;P
OdpowiedzUsuń