wtorek, 25 października 2011

Czekoladowy puch z dodatkiem cukinii

Ciasto już kilka krotnie testowane przez moja mamę, mi nie wyszło wcale. Ale winą obarczam blachę jakiej do użyłam. Tortownica okazała się zdecydowanie za mała. Po 2,5 godzinie pieczenia otrzymałam cukiniowo-czekoladowy kisiel a nie puch. Uwaga przepis na DUŻĄ blachę. Gotowe ciasto po przestygnięciu ma zaskakujący, lekki smak.

Składniki:
- ok 2 szklanki cukinii startej na grubych oczkach
- 8 łyżek stołowych margaryny w temp. pokojowej
- 2 3/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki niesłodzonego kakao
- 1 1/4 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka soli
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii (z braku ekstraktu był zwykły aromat )
- 1/2 szklanki maślanki
- 1/4 szklanki cukru pudru

Utarta cukinię wyciskamy. W osobnej misce mieszamy mąkę, kakao, sodę i sól. Masło miksujemy na wysokich obrotach z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy olej i ciągle mieszając dodajemy jajka i wanilie. Zmniejszamy obroty i dodajemy suchą mieszankę, maślankę  i cukinie. Przekładamy ciasto do formy i do pieca na 160 stopni C. i około 1 godziny i 15 minut. po godzinie sprawdzamy patyczkiem stan ciasta. Po wyciągnięciu odstawiamy na 15 minut następnie posypujemy cukrem pudrem. 
 


3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...