Pozostała mi już końcówka cukinii a szkoda żeby się zmarnowała. Tym razem cukinia na słodko.
Przepis znalazłam na jakiejś stronie internetowej niestety adres gdzieś uciekł.
Składniki:
- 100g stopionego masła/margaryny
- 230g mąki
- 100g brązowego cukru
- 1 szklanka startej i wyciśniętej cukinii
- 2 jajka
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
- garść suszonych daktyli
Razem mieszamy mąkę proszek do pieczenia, cynamon sól i cukier. Jajka lekko roztrzepujemy z mlekiem i sokiem z cytryny. Dodajemy cukinię i mieszamy. Suchą mieszankę dodajemy do mokrej i dokładnie mieszamy. Dodajemy ostudzone mało i posiekane daktyle. Znowu mieszamy. Ciasto przekładamy do formy i do piekarnika na 180stopni C. i około 45minut. Standardowo do suchego patyczka.
robię podobne ciasto, też z daktylami. pyszności!
OdpowiedzUsuń