niedziela, 4 listopada 2012

Frittata

Pyszna, prosta a przy tym taka inna! Jestem nią zachwycona więc nie będę niepotrzebnie się rozpisywać od razu przechodzę do konkretów!






Składniki:
- 6 jajek
- 2 pomidory
- szpinak*
- ok 1/2 szklanki żółtego sera startego
- 4 plasterki boczku wędzonego**
- 1/2 cebuli
- papryka chili
- sól
- pieprz
- olej aromatyzowany czosnkiem - opcjonalnie
- zioła - opcjonalnie

Na patelni na oleju podsmażamy boczek z cebula, następnie dodajemy szpinak. Podsmażamy około 2 minuty i odwarstwiamy na bok. W misce lekko ubijamy jajka. Przyprawiamy sola, pieprzem, papryka i ziołami. Dodajemy zawartość patelni a także pomidory pokrojone w kostkę oraz ser żółty. Specjalnie nie podałam gatunku możecie wybrać swój ulubiony mozzarelle czy parmezan, cheddar czy też gouda. Wszystko delikatnie ale dokładnie mieszamy. Wylewamy na rozgrzaną patelnię. Na małym ogniu smażymy całość około 10 minut. Po około 3 minutach należy przykryć patelnię aby masa ścięła się tez od góry.
*Szpinak u mnie był mrożony w postaci liści wzięłam 3 kostki.
**Zamiast boczku może być każda inna wędlina.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...