wtorek, 11 września 2012

Pierś z serkiem wiejskim

No i stało się! Choć nigdy się nie zarzekałam ze tego nie zrobię jednak twierdziłam że nie dam rady. Przeszłam na dietę. Dieta znana chyba wszystkim mająca wiele za, a jeszcze więcej przeciw. Dukan bo tak się nazywa, jest dietą wymagającą dużej wyobraźni kulinarnej której przyznam się zabrakło mi w trakcie. Z pozoru dieta nudna jak flaki z olejem. Do wyboru kurczak albo krówka. A biorąc pod uwagę cenę wołu na ladach sklepowych pozostaje kurak i jego skrzydlata rodzinka. Na szczęście trafiłam tu. Co w dużej mierze mnie uratowało bo monotonia zabija wszelki zapał! I tak powstała pierś zapiekana z serkiem wiejskim. Szczerze nie wierzyłam że to się uda.






Składniki (4 porcje):
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 10 pieczarek
- 1 cebula
- przecier pomidorowy lub pomidory w puszce
- serek homogenizowany 0%
- 150g serka wiejskiego odtłuszczonego
- sól
- pieprz
- papryka w proszku ostra i słodka
- oregano

Pierś przecinamy na pół i tłuczemy lekko. Przyprawić sola, pieprzem i paprykami. Podsmażyć z jednej strony. Pieczarki i cebule pokroić w plastry i podsmażyć, przyprawić. Układamy mięsko na blasze nie usmażoną stroną. Smarujemy przecierem i obsypujemy oregano. Smarujemy serkiem homogenizowanym, na to pieczarki i odsączony serek wiejski. Wrzucamy do piekarnika na 180 stopni C. na 20 -25 minut lub do rozpuszczenia serka.







Musze się pochwalić orchideą... Zakwitła mi w końcu po 5 latach!

1 komentarz:

  1. Osobiście nie popieram tej diety, ale często korzystam z niektórych dukanowych przepisów, bo są zdrowe i smaczne ;) taka pierś wygląda bardzo apetycznie, uwielbiam ciągnący się wiejski, muszę wypróbować!

    I skoro już mowa o Dukanie, polecam Ci ten blog
    http://zkotemwkuchni.blogspot.com/
    liczba przepisów niesamowita, powodzenia :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...