poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Beza. Beza? Beza!!

Moje pierwsze w życiu podejście do bezy. Zawsze przerażała mnie ilość białek jakie są potrzebne no i marnowanie reszty jajka! Toż to zbrodnia. Więc jak już przepis na bezę znalazłam o tu, wiem wiem znowu z tej strony co ja poradzę, zaczęłam szukać przepisu na coś z samych żółtek. Znalazłam ale o tym innym razem.
Jakiś tydzień po zrobieniu oglądałam na BBC jeden z wielu programów kulinarnych i tam dowiedziałam się jaka beza jest zdradliwa! U mnie jedyny mankament to jak zwykle piekarnik! Ja się z nim wykończę!! Jedyne co mnie pociesza to zasłyszana gdzieś opinia że najlepsze drożdżówki wychodzą w tych starych gazowych trupach :) Nieocenioną pomocą tej tez mój nowy nabytek, malakser!! Zakochałam się w nim i pomimo że kosztował sporą część mojej pensji nie żałuje że go kupiłam!





Składniki:
- 6 białek
- 360g cukru
- 500g śmietany kremówki
- 250g serka mascarpone
- 500g truskawek (u mnie były mrożone)
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru wanilinowego


Mam tylko jedną blachę(!) więc musiałam rozdzielić pieczenie spodów na dwa etapy zajęło to sporo czasu. Połowę białek ubijamy na pianę nie koniecznie sztywną a następnie stopniowo dosypujemy połowę cukru. Miksujemy aż masa nabierze białego błyszczącego koloru. W tym czasie na papierze do pieczenia odrysowujemy okrąg mniej więcej o średnicy 25 -27 cm. A piekarnik rozgrzewany do 180 stopni C. Masę przekładamy na papier starając się aby brzegi były wyższe niż środek. Zmieszamy ciepło do 150 stopni i wrzucamy beze do piekarnika na 30 minut, po tym czasie wyłączamy gaz i zostawiamy beze do ostygnięcia kolejne 30 minut. Teraz powtarzamy to samo z reszta białek i cukru. 
Zabieramy się za krem. Śmietanę ubijamy tez tak prawie na sztywno i dodajemy serek mascarpone  oraz cukier wanilinowy. Miksujemy tak aż masa będzie gładka i puszysta. 
Na jeden ze spodów wykładamy połowę truskawek potem krem i znowu owoce, wszystko przykrywamy drugim spodem bezowym i do lodówy na kilka godzin.






2 komentarze:

  1. robi wrażenie :)
    pozdrawiam ciepło,
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...