niedziela, 25 września 2011

Kurczak Chop-Suey

To chyba jedna z moich bardziej ulubionych potraw i dzięki niej odkryłam tajemnicze zastosowanie mąki ziemniaczanej. Robi się ją bardzo szybko i można modyfikować na różne sposoby. Zamiast kurczaka może być każde inne mięso. Możemy dodać paprykę lub rukolę. Dobrze smakuje również zimna wyjadana z patelni.


 Składniki:
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki cukru
- 500g piersi z kurczaka (lub innego mięsa)
- 3 łyżki oleju
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku lub czosnek granulowany
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 450ml rosołku drobiowego (z kostki)
- opcjonalnie: rukola, mała puszka kiełków fasoli mung

Na początek w misce mieszamy sos sojowy z cukrem, tak aby cukier się rozpuścił. Kroimy pierś z kurczak na cienkie paski. Przekładamy do miski z sosem sojowym i dokładnie mieszamy aby całe mięso pokryte było sosem. wkładamy wszystko do lodówki na co najmniej 20 minut i dłużej tym lepiej. W tym czasie w dużym kubku zalewamy gorącą woda kostkę rosołową, kroimy cebule na ósemki lub szesnastki, i przygotowujemy inne składniki jak kiełki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso na brązowo. Następnie dodajemy wszystkie przygotowane dodatki. Oprócz rosołku który wlewamy dopiero po 5 minutach. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą i pomału dodajemy do sosu ciągle mieszając żeby nie zrobił nam się glut. Mieszamy aż sos zgęstnieje i gotowe! Polecam podawać z ryżem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...