sobota, 30 lipca 2011

Tarta rabarbarowo-truskawkowa

Wiem że trochę za późno na ten przepis ale może macie w ciemnych zakamarkach zamrażalników jeszcze owoce. 
Pyszne, słodkie ciasto przełamane lekko kwaśnym smakiem rabarbaru. Przepis znalazłam tu, i od razu popędziłam po rabarbar ciasto okazało się tak pyszne ze główne składniki zachomikowałam w zamrażarce. Niestety wymaga ono ode mnie wyrabiania ręcznego uh... -_-" Po wyjęciu z piekarnika M porównał je do księżyca z książki "Mały księże".


Ciasto:
- 1 3/4 szklanki mąki 
- 1/2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 kostka masła
- odrobina zimnej wody

Wszystkie składniki zagniatamy na gładką masę aby ciasto lepiej się gniotło możemy dodać 3-4 łyżki zimnej wody. Po zagnieceniu owijamy w folie spożywczą i do lodówki na około 1 godzinę.

Owocowy farsz:
- 3 1/2 kubka rabarbaru
- 3 1/2 kubka truskawek
- 1/2 szklanki białego cukru
- 1/4 szklaki brązowego cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 kubka tapioki/ mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki masła

- 1żółtko (do posmarowania)

Rabarbar kroimy w kostkę, truskawki w ćwiartki. Mieszamy wszystkie składki w misce i odkładamy aż ciasto odleżakuje swoje w lodówce.
Jak wyciągniemy ciasto rozgrzewamy piekarnik do 200st. C. Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy. Pierwszą kładziemy na spód formy na nią przesypujemy owocową mieszankę. Drugą zdobimy wycięciami i przykrywamy owoce. Szczelnie zaklejając brzegi.
Wierzch smarujemy jajkiem.
Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 st. C. a następnie zmniejszamy do 170 i pieczemy jeszcze przez 25-30 minut. Aż ciasto będzie złote.
Wyciągamy do ostygnięcia podajemy chłodne. W zimnym cieście sok z owoców zamieni się w żel.
Ciasto powinno spokojnie wytrzymać 3 dni w temperaturze pokojowej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...