poniedziałek, 25 lipca 2011

"Mariano Italiano", czyli pizza w stylu wolnym.

Bardzo długo szukałam ciasta na pizze. I kiedyś przez przypadek znalazłam to cudo! Szybko się je robi i pięknie wyrasta. I co ważne można posłużyć się mikserem zamiast wyrabiać własnoręcznie!




Składki:
- 3 szklanki maki
- 1/3 szklanki mleka
- 2/3 szklanki wody
- 1/3 kostki drożdży
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli i cukru 
- 3 łyżki oleju/oliwy
- przyprawa do pizzy 

W misie mieszamy wszystko bez oliwy i mąki. Odstawiamy na około 5 minut. Następnie dodajemy dwa pominięte składniki i mieszamy. Możemy wyrobić ciasto ręcznie lub mikserem jak kto woli. Po dokładnym wyrobieniu odstawiamy do wyrośnięcia (podwojenia objętości). W tym czasie przygotowujemy składniki pizzy. Wierzch proponuje samemu skomponować. A dla tych którzy mają wieczny problem z sosem pomidorowym, podpowiadam, nadaje się do tego ketchup z Lidla (łagodny "Mikado"). Nie jest to może ideał ale na szybko to jedno z lepszych rozwiązań. Ciasto rozwałkujemy i wkładamy do formy wcześniej posmarowanej olejem/oliwą. Starcza go na dwie okrągłe blaszki lub dużą prostokątną jak ta z piekarnika.
Gotową pizze wkładamy do rozgrzanego do 200st. C. piekarnika i trzymamy tam ok 15-20minut.










1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...