wtorek, 19 listopada 2013

Serniczek jednoosobowy

Podziwiam autorki blogów śniadaniowych. Naprawdę macie rano przed szkołą/pracą czas i ochotę na pieczenie? Ja na takie szaleństwa mogę sobie pozwolić tylko na weekendzie ewentualnie wieczorem. A ponieważ ostatnio otaczają mnie przepisy na serniki również takie jednoosobowe postanowiłam spróbować. Niestety, jak przypuszczałam mój piekarnik nadal ma naturę buntowniczą i nie ma zamiaru zachowywać się jak przystało na porządny sprzęt kuchenny, wiec serniczki wyszły blade w wierzchu a nadto brązowe od spodu...


Składniki:
- 250 g twarogu (u mnie chudy)
- czubata łyżka budyniu (u mnie śmietankowy)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- średniej wielkości jajko
- niecała łyżka miodu (może być cukier biały/brązowy, czekolada, cokolwiek do osłodzenia)
- opcjonalnie ulubiony dżem lub sos czekoladowy, owoce itp.

Wszystkie składniki mieszamy dokładnie w misce, twaróg można najpierw rozdrobić widelcem. Przekładamy do kokilki, miseczki czy tez kubka. Pomimo ze jest to wersja jednoosobowa, a ja nie należę to wielkich amatorów słodyczy, uznałam więc że będzie to idealny zestaw do pracy i rozłożyłam ciasto na dwie mniejsze kokilki. Następnie wkładamy do piekarnika na około 30 min w temp. 180 stopni C. Jak dla mnie zdecydowanie lepiej smakuje na zimno ale nie mogłam się wczoraj powstrzymać przed wypróbowaniem jeszcze ciepłego.








3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie jednoporcjowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jednoporcjowe serniczki to świetna sprawa, na śniadanie zdecydowanie super pomysł :)
    ja mam zawsze ochotę i czas by zjeść zdrowe i smaczne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdrowe śniadanie to podstawa, niestety u mnie ogranicza się zazwyczaj do kanapki i szklanki wody

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...