Składniki na 8 dużych bułek:
- 1 szklanka mleka w temp. pokojowe
- 2 łyżki roztopionego i ostudzonego masła
- 1 1/2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- około 5g drożdży świeżych
- 1 jajko w temp pokojowej
- 3 szklanki mąki
- sezam
- żółtko
- łyżka mleka
Mleko wraz z cukrem przestudzonym masłem i drożdżami mieszamy w misce i odstawiamy. W osobnej misce wyrabiamy na gładką masę szklankę mąki z jajkiem i solą. Dodajemy droższe i pozostałą mąkę i dokładnie wyrabiamy tak aby nie przyklejało się do rąk. W razie potrzeby dodajemy mąki. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 45 min. Po tym czasie formujemy bułki, wyjdzie 8 większych. Najlepiej ułożyć je od razu na blasze, przykrywamy i odstawiamy na kolejne 45 min. Po ponownym wyrośnięciu smarujemy je żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy sezamem, następnie wkładamy do piekarnika na 180 stopni na 15 - 20 min lub do zarumienienia się.
Oj domowe hamburgery na domowych bułkach nie mają sobie równych! Na mięsko tez mam sposób :) Dobrej jakości wołowina - najlepiej mielona w domu. Żadnych jajek i bułek tartych, tylko mięso + przyprawy (np. łyżeczka musztardy, sos worcester), ale bez soli! Można nawet przygotować same mięso i obsypać je pieprzem i solą po smażeniu - też pycha. I smażymy tylko do średniego wysmażenia - ma zostać leciutko różowe w środku - takie naprawdę są najlepsze. Chyba zrobię w weekend... ;)
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuje, dzięki za porady. Będę dążyć do hamburgera idealnego!
Usuń