niedziela, 1 lipca 2012

Naleśnikowy przekładaniec

Kiedy już myślałam ze nic nie jest mnie w stanie rozczarować komuś się to udało. Normalnie masakra jakaś jak ludzie potrafię wpaść w wir złych decyzji i upartości godnej osła. Przykro mi z tego powodu bo rozczarowanie to nie jest mój ulubiony stan. No ale cóż można zrobić jak nie ma się możliwości ruchu.... Pomijając to mam dziś propozycje dla miłośników naleśników :) Powiem tak, ja i naleśniki - niezbyt dobre połączenie. Ale przy kliku ostatnich nawet nabierały kształtu koła! Może na moich zdjęciach nie wygląda rewelacyjnie ale smakuje obłędnie. Podkradzione z Smitten Kitchen.com


 Składniki na naleśniki:
- 4 łyżki masła, roztopione i ochłodzone
- 1 duży banan
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki mąki
- 4 spore jajka
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowa
- szczypta mielonych goździków, ja swoje utarłam w moździerzu   

Banana blenderujemy na gładką masę. Dodajemy masło i mieszamy.Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy następnie przekładamy do miski z której będziemy korzysta przy smażeniu. Przykrywamy folia i do lodówki na co najmniej godzinę najlepiej na noc. Podobno można masę przetrzymać do 2 dni. Po wyjęciu z lodówki wymieszać. Smażymy jak umiemy :)

Krem jogurtowy:
- około 225 gramów serka śmietankowego
- około 345 gramów jogurtu greckiego
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki miksujemy na puszysto.

Karmelowy sos:
- 120ml tłustej śmietany
- 50 gram brązowego cukru
- 1 łyżka masła
- 1/2 kubka orzechów włoskich, posiekanych i uprażonych
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/4 łyżeczki soli


Podgrzewam śmietanę, cukier i masło, do zagotowania. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 minut. Gdy sos zacznie gęstnieć dodajemy sól i wanilię oraz orzechy. Sos robimy na samym końcu, ponieważ od razu zalewamy nim naleśniki.
Naleśniki na zmianę przekładamy kremem. Podajemy od razu lub wrzucamy do lodówki do czasu podania.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...