sobota, 28 stycznia 2012

Błyskawiczna potrawka z cukini

W wakacje jak już wspominałam miałam zatrzęsienie cukinii do tej pory jedna leży na szafce. Ciekawe czy jeszcze się nadaje do jedzenia? Jeżeli macie ją jeszcze gdzieś zachomikowaną na przykład w zamrażalniku polecam na przypomnienie wakacyjnych smaków! Tak w zasadzie możemy dodać na patelnie wszystko co mamy w lodówce a niej jest już pierwszej świeżości. A co najwspanialsze to robi się to w mniej niż 30 minut!

 


Składniki:
- koło 40dag cukinii
- kawałek wędzonego boczku około 20 dag
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- szklanka bulionu (może być z kostki)
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- szczypta tymianku
- 4 pieczarki
- sól, pieprz

Na głębokiej patelni smażymy boczek pokrojony w kostkę, cebule w pół krążkach i pieczarki pokrojone w plastry. Następnym razem zrobię to w woku. Dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę pod koniec zwiększamy ogień pod patelnią i dodajemy jeszcze ciepły bulion i przecier pomidorowy. Wszystko mieszamy i doprowadzamy do wrzenia aż się lekko wchłonie i zredukuje. Wszystko doprawiamy solą pieprzem i tymiankiem. Tymianek proponuję potraktować moździerzem lepiej odda smak.


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...