Składniki:
- pełnoziarnisty makaron spagetti
- 1 mała biała cebula
- 1 średnia czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 5 średnich pieczarek
- ok 15 czarnych oliwek
- ok 6 kawalkow suszonych pomidorow w oliwie
- 1/3 puszki pomidorów (bez skóry)
- puszka tuńczyka w wodzie
- oliwa do smażenia
- sól, pieprz
- bazylia (u mnie suszona)
Makaron gotujemy al dente. Na patelni smażymy obie cebule i pieczarki pokrojone w kostkę. Posypujemy bazylia, jak macie świeża to dodajemy na sam koniec. Gdy się zeszklą, dodajemy czosnek i pokrojone w kostkę oliwki. Z dodaniem oliwek chwile poczekałam, żeby podsmażyć czosnek. Gwarantuje zabójczy zapach w całym domu utrzymujący się do rana. Następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki pomidory ja dodałam jeszcze trochę zalewy ze słoiczka. Na końcu odcedziłam i dodałam tuńczyka. A tak to nie koniec jeszcze pomidory z puszki. Całość potrzymałam na ogniu mniej niż 10 min żeby zredukować sos.
Podobno to makaron dodaje się do sosu a nie odwrotnie wiec połowę sosu odłożyłam na jutro a do reszty przełożyłam makaron. Wymieszałam i do pudełeczka żeby rano szybko porwać z blatu kuchennego.
Wybaczcie uchwyciłam w ostatniej chwili. A w głośniczku dziś:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz