Ciasto marchewkowe pierwszy raz jadłam w gimnazjum na jakimś zlocie rodziców. Nie powaliło mnie wtedy, ale postanowiłam spróbować sama i powiem ze do pewnych smaków trzeba dorosnąć ;)
O cieście przypomniała mi strona MakeCookingEasier.pl
Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 4 jaja
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 szklanki startej marchewki
- 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
- pół szklanki migdałów
Jajka z cukrem miksujemy na puszysto. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym, cynamonem i gałką muszkatołową. Partiami dodajemy do jajek cały czas miksując. Dodajemy olej i jeszcze chwile miksujemy. Następnie dodajemy starta marchewkę i migdały i mieszamy delikatnie. Można dodać tez inne orzechy czy śliwki suszone. Przelewamy ciasto do formy i do piekarnika na 55 minut w 180 stopni C, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest dobre.
U mnie polewa z rozpuszczonej białej czekolady.
marchewkowe jest mega
OdpowiedzUsuńzgadzam się w 100%!
Usuńjuż od tak dawna chcę zrobić...
OdpowiedzUsuńto trzymam kciuki żeby w końcu się udało!
Usuń