piątek, 30 grudnia 2011

Warstwowa sałatka z tuńczyka

Ulubiona sałatka M, w zasadzie każda sałatka z tuńczykiem jest jego ulubioną. Ważne żeby było dużo tuńczyka! Ja nie przepadam za warstwowymi sałatkami, wole mieć wszystko wymieszane. Robi się ją bardzo szybko i dla leniwców jest w sam raz. Może przyda się komuś na imprezę sylwestrową? Jakie macie plany na przywitanie Nowego Roku?


 

sobota, 17 grudnia 2011

Nutella - podejście pierwsze

Moje pierwsze podejście do domowej nutelli. Na pewno nie ostatnie. Pyszna taka domowa papka! Z innej beczki jakoś opuścił mnie nastrój świąteczny. Prezenty kupione, do domku z piernika zebrać się nie mogę :/A może to przez dzisiejszą pogodę.... Nawet weekendowy cykl "Patrol na plaży Bondi" nie pomaga.

wtorek, 13 grudnia 2011

Uznaję kurczka "winnego" uduszenia pieczarek!

Jakiś czas temu w domu pojawiły się "karty" z przepisami. Co dziwne do kart jako gratis dołożony był wok, a nie na odwrót. Woka jeszcze nigdy nie użyłam, muszę się z nim przywitać i zaprzyjaźnić ale na razie nam nie po drodze. W zasadzie karty tez leżały schowane w szafce, dopiero niedawno sobie o nich przypomniałam. Wybór padł na pieczarki w sosie koperkowo-śmietanowym z winem. W jednym filmie słyszałam że koperek jest bardzo nie doceniany w kuchni. Chyba coś w tym musi być bo u mnie jest praktycznie nie używany. Przepis zmodyfikowałam na potrzeby mięsożernego M.


piątek, 9 grudnia 2011

"Kotleto-racuchy" z serem i kurczakiem

Nie lubię standardowych kotletów z piersi kurczaka. Są suche i bez smaku, Ale za to każda wariacja na ich temat jest jak najbardziej pożądana. Smakują fantastycznie zarówno na ciepło jaki i zimne wyjadane z garnka.


Składniki: 
- 4 łyżki majonezu
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz, papryka
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 20 dag sera żółtego

Fileta kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce na dużych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy. Nakładamy łyżką na patelnie i smażymy na złoty kolor.



poniedziałek, 5 grudnia 2011

Tarta pieczarkowa na śniadanie?

Czasem mam ambitne pomysły i chęci na ich zrealizowanie. Tym razem postanowiłam zrobić śniadanie na ciepło. Po raz kolejny M zadowolony, to dobrze bo z tym nie jest łatwo. Nawet wstał na śniadanie pomimo dnia wolnego. Może się wydawać że to szaleństwo wstawać o 6 rano żeby włączyć piekarnik. Ale o dziwo nie spóźniłam się na 8 do pracy :)
Pieczarki z cebulą przygotowane wieczorem poprzedniego dnia. A kiedy ciasto francuskie piekło się w piekarniku zdążyłam się ogarnąć.
Oryginał jak większość znaleziony w internecie.


 Składniki:
- około 30dag pieczarek 
-1 średnia cebula
- opakowanie ciasta francuskiego
- 4 plasterki szynki/boczku/baleronu
- odrobina sera typu feta. Plasterek około 2 cm

Pieczarki z cebulą dusimy aż będą miękkie. Należy tez je do smaku przyprawić sola pieprzem, papryka, oregano i czym tam chcecie. To w nich będzie najwięcej smaku. Odstawiamy. Ciasto francuskie rozkładamy na blasze możemy odciąć kawałek jeżeli się nie mieści. Smarujemy jajkiem brzegi środek nakłuwamy widelcem i do piekarnika na około 30 minut w 180 stopniach C. Powinno się zarumienić i urosnąć.
Środek ciasta dociskamy łyżko na kształt tarty.
Upieczone ciasto na chwile wyciągamy rozkładamy pieczarki kruszymy odrobinę fety można dodać świeże oregano i  skrapiamy oliwą. Wkładamy do gorącego piekarnika na 5-10, tak aby ser się lekko rozpuścił.



piątek, 2 grudnia 2011

Ponoć Duńskie ciastko z jabłkiem

Ostatnio u mnie w domu królują jabłka i cynamon. Ciastka zniknęły od razu jak tylko wystygły :) Nie wymaga jakiś wielkich nakładów pracy a przyjemność z jedzenia wynagradza krojenie jabłek w plastry. Idealny sposób na odstresowanie się po pracy z kubkiem kawy z mlekiem!

 

Składniki (na 2 ciastka):
- ok 200g serka śmietankowego
- pól serka typu włoskiego - zdjęcie poglądowe poniżej :)
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/8 łyżeczki soli
- 2 łyżki białego cukru
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 średnie jabłka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- cytryna

Lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka mleka


Mieszamy serek śmietankowy serek włoski, wanilię, sól, 2 łyżki brązowego cukru i 2 białego oraz skórkę z całej cytryny na gładką masę.
Jabłka obieramy i kroimy w plastry. Mieszamy z cynamonem i sokiem z cytryny.
Ciasto francuskie dzielimy na dwa kawałki, powinny mieć wymiary 28x20 cm. Boki kroimy w paski pozostawiając nietknięty środek o takiej szerokości jak plastry jabłka. Mi wyszło 8 pasków. Na środek rozkładamy około 3 łyżki sera mniej więcej połowę, a na to jabłka tak aby na siebie zachodziły. Paski po bokach zakładamy na przemian.  Nie wiem czy to dobrze wytłumaczyłam ale na zdjęciach widać to dokładnie. Smarujemy górę jajkiem i wrzucamy do lodówki na 15 minut. W tym czasie robimy drugie ciastko. Oba wrzucamy do piekarnika na 20-30 minut w 200 stopniach C. lub do momentu aż ciasto się zezłoci. Po ostygnięciu polewamy lukrem.



 
A ponieważ zostało mi trochę sera i ciasta, a ananas pomału umierał w lodówce to powstało to:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...